Laudato si' na presečišču vere, znanosti in etike - naravovarstveno ozadje in izzivi papeževe okrožnice - Dobravec, Jurij (Varstvo narave, 2016)
Papež Frančišek je leta 2015 izdal za varstvo narave pomemben dokument, okrožnico Laudato si' O skrbi za naš skupni dom. Po zgoščeni predstavitvi nekaterih poudarkov najprej obravnavam zgodovinsko in naravoslovno ozadje nastajanja tega besedila, ob katerem je mogoče razbrati, da je sedanji poglavar Katoliške cerkve v uradni nauk združil naravoslovno znanje o naravi in okolju, etične poglede filozofov in učenje svojih predhodnikov in sodobnikov. Drugi del poskuša povezati nekatere vsebine, ki izhajajo iz novega cerkvenega nauka in so blizu temam sodobnega varstva narave, predvsem pomen dialoga, prizadevanj za skupne vrednote in človekovo notranjo držo v odnosu do narave. V tretjem delu razkrivam vzporednice med povsem biološkimi cikličnimi procesi v naravi in papeževimi konkretnimi predlogi za udejanjanje ekološke spreobrnitve. V zadnjem delu pokažem na izjemen pomen bioloških znanosti za uresničitev papeževe ideje celostne ekologije.
Keywords: Catholic Church; environmental ethic; environmental protection; etika narave; Katoliška cerkev; Laudato si'; nature conservation; papež Frančišek; Pope Francis; the Catholic Church; varstvo narave