Optimization method for control of voltage level and active power losses based on optimal distributed generation placement using artificial neural networks and genetic algorithms - Vukobratović, Marko (JET on-line, 2013)
V članku je predstavljena metoda za zmanjšanje izgub v sistemu in regulacijo napetostnih nivojev z implementacijo razpršenih proizvodnih kapacitet na primernih terminalih distribucijskega sistema. Izgube delovne moči so določene z uporabo Umetne Nevronske Mreže (UNM), kjer je uporabljena sočasna formulacija v procesu odločanja na osnovi nadzora napetostnih nivojev in injiciranih moči. Ustrezne inštalirane moči razpršene proizvodnje in primerni terminali za izkoriščanje razpršene proizvodnje so izbrani na osnovi GenetskihAlgoritmov (GA) izvedenih na poseben način, ki ustreza nalogam v procesu odločanja. Podatki za Umetno Nevronsko Mrežo so pridobljeni na osnovi simulacije pretoka energij v programskem paketu ''DIgSILENT PowerFactory'' na delu Hrvaškega distibucijskega omrežja. Simulacije izgub delovne moči in napetostnih razmer so izvedene za različne obratovalne scenarije, v katerih je testiran model ''vzratnega učenja'' umetne nevronske mreže za predvidevanje izgub moči in napetostnih nivojev za vsak sistemski terminal. Genetski algoritem je uporabljen za določitev optimalnega terminala za umestitev razpršene proizvodnje.
Keywords: artificial neural network; distributed generation; genetic algorithm; genetski algoritmi; napetostni nivoji; nevronske mreže; regulacija; voltage control