Literarni kažipoti - Detela, Lev (knjige, 2026)
“Pisatelj, pesnik, urednik in esejist Lev Detela (roj. 1939) je zarisal svojo literarno in uredniško pot med dva jezika, in sicer med slovenščino in nemščino. Umik iz takratne Jugoslavije leta 1960 je povzročil drugačno literarno delovanje, ki se je osredinilo v zamejstvo in zdomstvo (še posebej Trst, Celovec, Argentina, Avstralija, Severna Amerika). Gre za pot, ki ga je pomembno zaznamovala tako v poeziji kot v obravnavani zbirki esejev Literarni kažipoti. A ti literarni kažipoti presegajo literaturo in gredo veliko dlje od začrtanih ciljev. V danih esejih Detela suvereno premišljuje o vidnih književnikih, književnicah in položaju slavistike zunaj okvira naše države.” Tonja Jelen, iz spremne besede
Keywords: Eseji; Koroški Slovenci; Literatura; Slavistika; Slovenski književniki