82 Gopodarske skušnje. Posebno dober tlak za hleve, kolarnice, gumna, skednje itd. Tak tlak, ki moče ne prepušča in dolgo trpi, se naredi \& zmesi, katera obstoji iz 3 delov tankega kakor moka in dobro prerešetanega premogovega pepela in iz 1 dela vgašenega apna. Za take prostore pa, ki niso pokriti in so vremenu izpostavljeni, se namesto navadnega apna vzame hidravlično apno. Poglavitna reč pri napravi takega tlaka pa je premogov pepel, droban in da se z apnom popolnoma pomeša. — Naj poprej se tlaku naredi podlaga 8 tem, da se tla lepo zravnajo, potem nekoliko poškropijo, da so vlažna. Sedaj se trdno zateptajo in slednjič se jim taka lega da, da se more voda nekako odtekati. Na tako pripravljena tla se potem položi plast iz premogovega pepela in apna 4 ali 5 palcev na debelo. Ta plast se potem tako dolgo tepta in zbija, da njena površina slednjič skoraj vodena postane. — Žlebi za odtok gnojnice se se vrh tega s cementom prevle-čejo. Predno se pa po tako napravljenem tlaku hoditi začne, mora se pustiti, da se do dobrega osuši, sicer bi zaželene trpežnosti ne dosegel. — Na takem tlaku smejo ne le goveda in drobnica, ampak celo ostro podkovani konji stati in vendar podkve ne zapuščajo vdirov za seboj. Ce ni premogovega pepela (pa vsaj tega nikjer ne manjka) zadosti pri roki, sme se tudi drobno stolčena opeka ali pa prodec in apno vzeti, ker se h njihove zmesi tudi da tlak napraviti. Tak tlak je trpežen in po ceni. 83