Evklidov algoritem - Jerman, Marjan (Matematika v šoli, 2013)
V prispevku je na kratko opisana zgodovina Evklidovega algoritma. Navedene so nekatere njegove klasične uporabe v teoriji števil: Bezoutova identiteta, reševanje linearnih diofantskih enačb, uporaba pri kitajskem izreku o ostankih, aproksimacija korenov naravnih števil z verižnimi ulomki in reševanje Pellove enačbe. Prispevek se konča s posplošitvijo na evklidske kolobarje, kjer so omenjeni kolobarji polinomov v eni spremenljivki s koeficienti iz komutativnega obsega, Gaussova števila in Eisensteinova števila.
Keywords: Bezoutova identiteta; Bézout's identity; Chinese remainder theorem; continued fractions; Euclidean algorithm; Euclidean domain; Evklidov algoritem; evklidski kolobar; history of mathematics; kitajski izrek o ostankih; linear Diophantine equations; linearne diofantske enačbe; Pellova enačba; Pell's equation; verižni ulomki; zgodovina matematike