Termodinamična analiza procesov z bogato nasičenimi raztopinami voda-amoniak v absorpcijskih toplotnih napravah - Morosuk, Tatjana (Strojniški vestnik, 2000)
Rektifikacijski proces pri absorpcijskih toplotnih napravah voda - amoniak je energijsko in snovno potraten. Cilj raziskave je vodenje rektifikacijskega procesa na način, ki zagotavlja zmanjšanje porabe energije. Povečanje področja razplinjanja v toplotnem kompresorju je eden od načinov , kako doseči zgoraj navedeni cilj. To ima za posledico povečanje koncentracije bogate raztopine. Del bogato nasičene raztopine je izpostavljen dodatnemu nasičenju. Ta del teče v deflegmator skozi raztopinski prenosnik toplote. Proces nasičenja poteka v dodatnem absorberju ali v inverznem rektifikatorju. Z dodatno nasičeno bogato raztopino močno intenziviramo proces rektifikacije v deflegmatorju. ...
Keywords: pretvorniki toplotni; raztopine voda - amoniak; rektifikacija; absorpcija; termodinamika; adsorpcija