Malociklična nosilnost pri ležajih z utrjeno kotalno površino - Kunc, Robert (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
V prispevku je obravnavan problem dejanske nosilnosti kotalnega stika pri velikih aksialnih ležajih s površinsko utrjeno tečino. Nosilnost takih ležajev je navadno določena z največjo dopustno stično silo na najbolj obremenjenem kotalnem elementu. Znani merili za dopustno plastično deformacijo tečine in dopustno podpovršinsko napetost na meji kaljene plasti podajata zelo različne vrednosti za dovoljeno nosilnost kotalnega stika. Z namenom, da ugotovimo dejansko nosilnost kotalnega stika pri aksialnih ležajih z majhno vrtilno hitrostjo, če je upoštevana lastnost osnovnega materiala, trdota in debelina kaljene plasti ter geometrija kotalnega stika, smo izvedli meritve na modelih ležajnih tečin iz materiala 42CrMo4 in C45. Obremenjevanje stika je bilo statično in malociklično. Ugotovljene so bile ciklične krivulje (sila - raztezek), meja, pri kateri začne naraščati gradient deformacije (elastično-plastična), in velikost stične površine. Kontrolo podpovršinskih napetosti smo opravili istočasno z eksperimentom na identičnem modelu MKE, ki upošteva nelinearnost modela. Na osnovi rezultatov meritev in izračuna modela MKE želimo izpeljati poenostavljeno matematično zvezo, ki ob upoštevanju lastnosti utrjenega in osnovnega materiala ter geometrijskega modela kotalnega stika poda dopustno stično silo.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: strojni elementi; kotalni ležaji; trenje; materiali; nosilnost; mehanske lastnosti