Al poeta ed amico Alois Gradnik per le sue spighe di grano questi fili d'erba Alojz Gradnik in Ada Negri - Toroš, Ana (Slavistična revija, 2010)
Članek osvetljuje recepcijo italijanske pesnice Ade Negri na Slovenskem do prve polovice 20. stoletja, zlasti literarne stike med Ado negri ter slovenskim pesnikom in prevajalcem Alojzom Gradnikom. Raziskava se v veliki meri opira na korespondenco med literaratoma v tridesetih letih prejšnjega stoletja.
Keywords: 20.st.; Gradnik, Alojz, 1882-1967; italijanska književnost; italijanske pesnice; literarni stiki; Negri, Ada, 1870-1945; pisma; prevajanje; Slovene literature; slovenska književnost; slovenski pesniki; translation