Preventivni vadbeni program PEP za zmanjševanje poškodb kolena pri športnicah - Palma, Polona (Šport (Ljubljana), 2020)
Uvod: Živčno-mišični preventivni programi naj bi izboljšali občutek za položaj sklepa, povečali stabilnost sklepa in razvili varovalne mehanizme, s katerimi bi zmanjšali možnost poškodbe spodnjega uda. Mednje spada tudi program za preprečevanje poškodb kolena in izboljšanje izvedbe športnih aktivnosti (angl. Prevent injury, enhance performance - PEP). Namen: Analizirati učinkovitost programa PEP za zmanjševanje poškodb kolena pri nogometašicah in košarkaricah. Metode dela: Pregled literature je potekal v podatkovnih zbirkah PubMED, Pedro, Cochrane Library in Dikul. Uporabili smo določene ključne besede v angleščini v različnih kombinacijah. Rezultati: Vključenih je bilo osem raziskav. V dveh raziskavah so ugotovili zmanjšano incidenco poškodb kolena oz. sprednje križne vezi, v treh raziskavah izboljšanje različnih parametrov pri doskoku, v dveh raziskavah izboljšanje mišičnega ravnovesja med zadnjimi stegenskimi mišicami in mišico kvadriceps, nobena od treh raziskav pa ni ugotovila izboljšanja višine vertikalnega skoka. Zaključek: Program PEP je učinkovit pri zmanjševanju poškodb kolena, izboljšanju biomehanike kolena pri doskoku ter ravnovesja moči med fleksorji in ekstenzorji kolena. Nima pa vpliva na izboljšanje izvedbe športnih aktivnosti.
Keywords: anterior cruciate ligament; female athletes; knee injury; neuro-muscular prevention program; PEP program; program PEP; sport; sprednja križna vez; šport; športne poškodbe; športnice; živčno-mišični preventivni program