Prepustnost krvno-možganske pregrade pri razvoju učinkovin z delovanjem v osrednjem živčevju - Knez, Damijan (Farmacevtski vestnik, 2014)
Za dosego farmakološkega učinka v centralnem živčnem sistemu je nujen predpogoj, da učinkovina prehaja preko krvno-možganske pregrade. Pri razvoju učinkovin z delovanjem v centralnem živčevju moramo zato poleg farmakodinamskih in farmakokinetičnih parametrov optimizirati tudi prehajanje spojine v možgane. V preglednem članku so predstavljeni in silico načini napovedovanja prehajanja krvno-možganske pregrade. Poleg pasivnega prehajanja je potrebno upoštevati tudi možnost aktivnega prenosa, ki lahko bistveno vpliva na prehodnost učinkovine.
Keywords: blood-brain barrier; farmakološki učinki; in silico modeli; in silico models; krvno-možganska pregrada; napovedovanje prehajanja; prediction of permeability; prenašalci spojin