Postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo z darovanimi spolnimi celicami na Ginekološki kliniki Kliničnega centra v Ljubljani - Pinter, Bojana (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča S sprejetjem ustrezne zakonodaje v Sloveniji smo na Ginekološki kliniki Kliničnega centra v Ljubljani začeli z darovalskimi postopki konec leta 2001. Za tovrstne postopke je do septembra 2005 pri nas zaprosilo 221 neplodnih parov: 153 parov za postopke z darovanim semenom (DS) in 68 parov zapostopke z darovanimi jajčnimi celicami (DO). Metode Spolne celice lahko darujejo zdravi moški, stari 18-55 let, in zdrave ženske, stare 18-35 let. Darovano seme zamrznemo, darovana jajčeca pa oplodimo s semenom partnerja prejemnice in zarodke zamrznemo. Po šestih mesecih varovalne dobe ob ponovno negativnih testih na spolno prenosljive okužbe uporabimo odmrznjeno seme oz. prenesemo odmrznjene zarodke v maternico prejemnice. Rezultati Spolne celice je darovalo 97 darovalcev in 30 darovalk. Postopke zunajtelesne oploditve z DSsmo opravili pri 98 parih. Delež zanositev na prenos (ET) svežih zarodkov je bil 30%, delež zanositev na ET odmrznjenih zarodkov pa 20%. Postopke zunajtelesne oploditve z DO smo opravili pri 46 parih. Po polletni varovalni dobi smo pri 38 parih že odmrznili zarodke in jih prenesli v maternico. Delež zanositev na ET je bil 19%. Zaključki Naše izkušnje so pokazale, da je darovanje spolnih celic mogoče vzpostaviti tudi v Sloveniji in da so darovalski postopki enako uspešni kot homologni postopki. V prihodnosti želimo program še utrditi.
Keywords: darovalci; darovanje semena; fertilization; Fertilization In Vitro; in vitro fertilization; Infertility; Jajčne celice; Neplodnost; Oocytes; oploditev; Oploditev in vitro; Spermatozoa; Spermiji; Tissue Donors; Tkivodajalci; umetna oploditev