Struktura povezanosti izbranih kinematičnih spremenljivk in dolžine poletov na tekmovanjih za svetovni pokal - Jošt, Bojan (Šport (Ljubljana), 2016)
Poleti na smučeh so atraktivna zimsko športna disciplina, ki vedno znova privlači veliko gledalcev. Zanimive prireditve v poletih na smučeh se praviloma izvajajo konec posamezne sezone smučarjev skakalcev tudi na Letalnici bratov Gorišek v Planici. Namen raziskave je bil proučiti strukturo izbranih kinematičnih dejavnikov tehnike poletov na smučeh (zaletna hitrost, višina leta v točki 112 m, aerodinamični indeks leta v točki 112 m, točke FIS za hitrost in smer vetra) predvsem z vidika njihove povezanosti z dolžino poletov. V raziskavo so bili zajeti najboljši smučarji skakalci, ki so nastopili v štirih tekmovalnih serijah poletov na posamičnih tekmovanjih v Planici v letu 2009, 2010 in 2013. Rezultati so pokazali visoko stopnjo variabilnosti rezultatov osnovne statistike po posameznih neodvisnih spremenljivkah po posameznih serijah poletov. Višina leta v točki 112 m je dosegla najvišje vrednosti na popoldanskem tekmovanju v letu 2013, ko so skakalci uporabljali najmanjše velikosti skakalnih dresov (+ 2 cm). To je prispevalo k visokim vpadnim kotom pri doskoku in povečanim pritiskom ob stiku s podlago. Mednarodna smučarska zveza je zato leto kasneje v sezoni 2013/14 dovolila uporabo večjih skakalnih dresov (do + 4 cm). Spremenljivka višine leta je bila na splošno visoko značilno povezana z dolžino poletov (p < 0,05). Pri posameznih serijah poletov na tekmovanju v letu 2013 je bila na zadnji finalni tekmi v obeh serijah ugotovljena značilna korelacija med spremenljivko točke FIS za veter in dolžino poletov (r = 0,51** in r = 0,66**).
Keywords: competition suits; kinematics; kinematika; ski jumping; smučarski skoki; sport; svetovni pokal; šport; tekmovalni dresi