253 Kmetijske raznoterosti. Kako se vina umetno starajo. Prvo leto se vino trikrat pretoči v decembru, novembru, septembru in zopet v decembru. Pred drugim in četrtim pretakanjem se sčisti. Nato se vino natoči v majhne sodčke in dene nekaj veder v tak prostor, kjer je 45° C gorkote. čez jeden mesec se vino potem dene v hladno klet, v kateri je samo 4, do 5° C. gorkote. Pri tej nizki temperaturi se vino hitro ščisti. Pa se drugače starajo vina. Denejo ga v steklenice, katere postavijo v vodo razgreto na 78° C. čez nekaj časa vzemo iz vode, deno za jeden mesec na kak gorek kraj, potem pa v klet s 4 do 6° C. gorkote. Za fino vino pa ni nobeno umetno staranje, ker pri tem zgubi fin okus, po katerem se baš odlikujejo. Podgane in miši preženeš, ako na kako desko pri-biješ kos stare slanine, sira, kruha namazanega z maslom, razrezano jabelko, hruško ali kos buče in jo potreseš s stol-čenim ogljenokislim baritoni (barium carbonicum). Sladkosnede podgane in miši gotovo pridejo jest in seveda vsaka pogine. Ker je pa ogljenokisli barit škodljiv tudi za pse in mačke, je dobro, če se desko pokrije s kako škatljo, v kateri so se naredile ravno tako velike luknje, da miši in podgane lahko hodijo notri in ven, druge živali pa ne.