Domače stvari. PrimeŠanca k kavi maogim že znaaa, pa še premalo razširjena, so peške viaakega grozdja. Morajo se dobro posušiti in na suhem meatu shraniti. Vsak dan sprot pa le malo ožganih in stolčeaih se tretji del (ali še več) vzeme med kavo. In še domačega ječmena nekoliko prideni in imaš prav prijetno dišečo, redljivo zjutrajno pijačo, ktera je: po okusu čokoladi podobna. Peške se naberejo iz tropin.] — Tudi kostanji grejo med kavo. Ko jih dobiš iz drevesa, jih obeli, na šest ali osem kosčekov razreži, te dobro posuši v peči, ter na subem mestu shranjuj. — Vzemi tretjino ali polovico tega kostanjevca precej ožganega med kavo. M. V. G a b r o v. Ako plemoba žuga kislu zelje pokvariti — naj se čez nje počasi vlije masliček žganjice, kolikor krat sezeljeiz kadi jemlje. Večidel je 4 krat dosti, ako se tako stori. ^Noviee." Mlecni prašek. V Chamu blizo Zuga na Švajcarskeai so neki angleški podvzetniki kupili zanaprej mleko od vseb krav, kolikor so inogli dobiti, iu hočejo to nileko posušeno na prašek pošiljati v Angleško. Priiuešajo k 1 polieu mleka 5 lotov sladkora (cukra), za tem ga tako dolgo kubajo, dokler ne odletijo vsi vodeni delki in ostaue sanio suh praSek in tega pošiljajo na Angleško. Kedar ta mlečni prašek tamo dojde, se tnu pritoči četiriUrat toliko vode, kolikor on vaga, tedaj na primer na 1 funt praška 4 funte vode, in to se skupej kuha. — Pravijo, da je tako mleko ravno tako dobro kakor celo črstvo ia zatoraj celo podvzetje zlo koiistno posebuo za ladje na morju in na velikih rekab, kder se iz mlečnega praška lahko napravi nileka kolikor in kedar se hoče. Ako se ta način sušeuja mlcka popolnutua potrdi za vse slueaje, bodo tudi oddaljena velika gospodarstva svoje mleko lahko v dober denar spravila in stanovniki velikih tnest si labko po svoji volji napravijo gostega ali redkega nileka in sraetene kakor hočejo. USi se pri govedih lahko odpravijo, ako se z vodo, v kteri se je žolti vratič (Tanacetum vulgare Rainfarren) ali tabak kuhal, celi život goveda omije in potera z oljem namaže. J. Ž.