Že pred Lergetporerjem je fotografiral Bled profesor Reiner iz Celovca (1825-1897) - Božič, Dragan (Blejske novice, 2012)
Profesor risanja, glasbenik in fotograf Johann Baptist Reiner (1825–1897) je prišel leta 1855 v Celovec, kjer je začel poučevati risanje na višji realki. Leta 1862 je v koroški prestolnici odprl še fotografski atelje, ki ga je z zalogo posnetih steklenih plošč leta 1879 prodal fotografu Aloisu Beeru. Že leta 1866 so bile v Ljubljani naprodaj Reinerjeve pokrajinske fotografije v vizitnem formatu in v kvartu ter njegovi stereo posnetki. Fotografiral je gore (na primer Mangart), jezera (Blejsko in Bohinjsko), slapove (Savico, Peričnik in Šum v Vintgarju) in drugo. Leta 1870 je posnel gradnjo gorenjske železniške proge Ljubljana-Trbiž in napravil tudi posnetke ob njej ležečih krajev (med drugim Radovljice, Kranja in Škofje Loke).V sedemdesetih letih je fotografiral Medvode in nagrobnik pesnika Simona Jenka, ki je bil leta 1873 postavljen na kranjskem pokopališču. Njegovi posnetki so v slovenskih zbirkah starih fotografij redki. Ohranjena sta dva albuma Panorama Laibach-Tarvis. Enega hrani Grafični kabinet Narodnega muzeja Slovenije, enega pa Zemljepisni muzej pri Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU. Nekaj posnetkov vizitnega formata ima Polde Kolman iz Zasipa pri Bledu, nekaj stereo fotografij pa je v Slovenskem šolskem muzeju v Ljubljani. Dunajska Albertina ima veliko Reinerjevih stereo posnetkov, Slikovni arhiv Avstrijske narodne knjižnice na Dunaju pa več dragocenih albumov, med njimi enega z naslovom Slike iz Koroške in Kranjske, katerega fotografije so nastale pred letom 1866.
Keywords: 19. stoletje; 19th century; Austria; Avstrija; Celovec; Dunaj; fotografi; Gorenjska; gradnja gorenjske železnice; Johann Baptist Reiner; Klagenfurt; Koroška; List of photographers; Ljubljana; pokrajinske fotografije; Polde Kolman; Slikovni arhiv Avstrijske narodne knjižnice; Slovenian School Museum; Slovenski šolski muzej; Upper Carniola; Vienna; Zasip