The possibility of copper corrosion protection in acidic media using a thiazole derivative - Vaštag, Đenđi (Materiali in tehnologije, 2013)
Ocena finančnih izgub na letnem nivoju je pokazala, da svetovna ekonomija izgubi okoli 2,2 milijardi ameriških dolarjev kot posledico korozije materialov. Najpomembnejše izgube so povzročene s korozijo kovin. Proti koroziji lahko kovine zaščitimo na več načinov: s katodno oziroma anodno zaščito, z uporabo inhibitorjev ali različnih zaščitnih prevlek, ki so lahko kovinske, nekovinske, organskega oziroma anorganskega izvora. V tem prispevku je bila raziskana možnost protikorozijske zaščite bakra v kislem mediju z uporabo inhibitorjev. Lastnosti inhibitorja iz 5-(4'-dimetilaminobenziliden)-2,4-dioksotetrahidro-1,3-tiazol, (DABDT), so bile preizkušene pri koroziji bakra v kislem mediju, ki je vseboval raztopino (0,1 mol dmna{-3} Na2SO4, pH = 3). S potenciostatičnimi meritvami polarizacije je bila določena učinkovitost DABDT kot funkcija koncentracije in mehanizem njegove adsorpcije na površino bakra. Odkrili smo, da se DABDT-derivati tiazola vedejo kot mešani inhibitorji pri koroziji bakra v kislem mediju. V raziskanem območju se je z naraščanjem koncentracije DABDT izboljšala učinkovitost zadrževanja korozije.
Keywords: baker; cooper; corrosion; korozija; thiazole derivatives; derivati tiazola; polarizacija; polarization