(Janko Kos in) problem narodnih identifikacij - Potocco, Marcello (Primerjalna književnost, 2011)
Prispevek podaja razumevanje naroda, ki upošteva tako njegovo konstruirano naravo kot tudi relativno stabilnost in kontinuiteto narodnih identifikacij. Izhajajoč iz Ricoeurjevih tez o narativni identiteti literaturo opredeljuje kot enega pomembnejših dejavnikov samoreprezentacije pri narodih, ki se pretežno utemeljujejo v skupni simbolni dediščini in manj v teritorialni enotnosti (t.i. ius soli).
Keywords: Kos, Janko, 1931-; slovenska literarna veda; književnost; literature; narod; people; družba; society; nacionalna identiteta; kulturna identiteta; nacionalna književnost