Lifileucel – prva celična terapija za zdravljenje melanomov - Planinšek, Pia (Placebo, 2025)
Melanom je agresivna oblika kožnega raka. Njegova incidenca globalno narašča. Napredovalna oblika melanoma je pogosto odporna proti standardnim terapijam, zato se pojavlja potreba po novih terapevtskih pristopih. Eden takšnih je lifi leucel, ki je prva odobrena celična terapija z limfociti, ki infi ltrirajo tumor (angl. tumor-infi ltrating lymphocytes, TIL) za zdravljenje neresektabilnega ali metastatskega melanoma. V terapiji z lifi leucelom uporabimo bolnikove lastne limfocite T, izolirane iz tumorja, za usmerjeno delovanje na tumorsko tkivo. V kliničnih študijah se je terapija izkazala za učinkovito pri bolnikih, pri katerih običajne imunoterapije niso bile uspešne. Odobritev s strani ameriške vladne uprave za zdravila in prehrano (angl. Food and Drugs Administration, FDA) februarja 2024 predstavlja pomemben mejnik v zdravljenju trdnih tumorjev.
Keywords: celična imunoterapija; cellular immunotherapy; FDA approval; Imunoterapija; lifileucel; limfociti; lymphocytes; Melanom; melanoma; odobritev FDA; terapija s TIL; TIL therapy