Vključenost tujih študentov na študijski izmenjavi v programe športa na nekaterih članicah Univerze v Ljubljani - Filipič-Jeras, Ksenija (Šport (Ljubljana), 2020)
Erasmus+ študentom omogoča, da del študijskih obveznosti opravijo na partnerskih univerzah v tujini. Na ljubljanski univerzi je bilo v 1. semestru (2019/20) 1527 tujih študentov. Večina članic Univerze v Ljubljani (UL) in Center za obštudijske dejavnosti (COD) študentom omogočajo različne oblike športnih aktivnosti, ki naj bi pripomogle k bolj zdravemu življenjskemu slogu. V prispevku smo na podlagi kvalitativnih in kvantitativnih metod na nekaj članicah in COD ugotavljali, ali se prihajajoči tuji študentje vključujejo v omenjene programe. Na podlagi podatkov vpisa in obiska v 1. semestru študijskega leta 2019/20 na EF, FF, MF, EF, FKKT in COD smo ugotovili, da se število vključenih tujih študentov na teh članicah bistveno razlikuje. Največ tujih študentov (50 %) je vključenih na EF, sledi MF. Na FE in FKKT, kjer izvajajo le ECTS predmet, se tuji študentje temu predmetu ne morejo priključiti. COD vsem študentom UL - tudi tujim - ponuja 13 športnih programov dnevne rekreacije. Izvajajo še obštudijski ECTS predmet (kot priloga k diplomi), ki nima vključenih tujih študentov.
Keywords: Erasmus+; foreign students; sport; sports programes; šport; športni programi; tuji študentje