Varovalna bezgavka pri malignem melanomu - Snoj, Marko (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Odstranitev varovalne bezgavke (sentinel node) pri bolnikih z malignim melanomom je novejši diagnostični postopek, pri katerem na osnovi ene same odstranjene bezgavke sklepamo o prizadetosti drugih v istem bezgavčnem bazenu.Postopek omogoča zmanjševanje iatrogene morbiditete. Opisana sta postopek in tehnika. Odstranitev varovalne bezgavke bi lahko bila danes standardna metoda pri melanomih, debeljših od 1 mm.
Keywords: bezgavke; dermatologija; kirurško zdravljenje; Lymph node excision; melanom; Melanoma; Skin neoplasms