Razvoj sporazumevalne jezikovne zmožnosti pri tujem jeziku s pomočjo digitalne tehnologije - Podgoršek, Kaja (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Pouk tujega jezika temelji na sporazumevalni jezikovni zmožnosti učenca, ki jo kot eno izmed splošnih ciljev predvideva učni načrt angleščine v osnovnošolskem izobraževanju. Pestra množica tem, ki jih z namenom doseganja tega cilja tekom pouka angleščine obravnavamo, hkrati odpira tudi različne poti, s pomočjo katerih je znanje učencev trajnejše in so za pridobivanje le-tega bolj motivirani. V prispevku bo predstavljena obravnava teme "Research" pri devetošolcih, kjer so učenci razvijali digitalno kompetenco Okvirja digitalnih kompetenc za državljane DigComp 2.2, in sicer razvoj digitalnih vsebin s predmetnim ciljem spoznavanja besedišča in jezikovnih struktur na temo "Research". Učenci so kot osrednjo aktivnost pri usvajanju novih učnih vsebin z orodjem za vizualno predstavitev Canva prvič pripravili digitalni plakat, ki je predstavljal osnovo za diskusijo s sošolcem, ki je pripravljen izdelek skladno s skupaj pripravljenimi kriteriji vrednotil. Med drugim so v fazi preverjanja pridobljenega novega znanja učenci pripravili spletne križanke, ki so jih s pomočjo ustvarjenih QR-kod delili med seboj. Pravilnost rešitev je bila izražena v povezavi z usvojitvijo cilja glede razširitve besedišča o temi, ki smo jo obravnavali. Na koncu so učenci s pomočjo samoevalvacijskega vprašalnika, tj. metoda zbiranja podatkov, kjer so bili navedeni cilji, opredelili raven svojih usvojenih znanj tako na vsebinskem področju kot tudi na digitalnem. V sklopu metode obdelave podatkov pa smo rezultate še interpretirali. Večina učencev se je pri obeh preverjanih področjih samoovrednotila z najvišjo oceno. Cilj prispevka je osvetliti izzive in priložnosti vključevanja digitalnih kompetenc v pouk tujih jezikov skozi razvoj sporazumevalne zmožnosti s pomočjo digitalne tehnologije. Tovrsten primer predstavlja način, kako lahko z uporabo sodobnih tehnologij naslovimo cilje predmeta in dvigujemo raven digitalnih kompetenc učencev. Prispevek je namenjen predvsem učiteljem, ki poučujejo tuje jezike v 3. vzgojno-izobraževalnem obdobju.
Keywords: Angleščina; developing digital content; digital competencies; Digitalna pismenost; digitalne kompetence; jezikovne zmožnosti; language competences; Osnovnošolsko izobraževanje; razvoj digitalnih vsebin