Vloga hrane v glikaciji in lipoksidaciji končnih produktov in pri nastanku vnetnih mediatorjev - Bengmark, Stig (Zdravniški vestnik, 2008)
Izhodišča Kronične bolezni (KB) so danes glavni vzrok obolevnosti in umrljivosti. Povezane so z življenjskim slogom, z uživanjem cenene predelane hrane, ki prizadene imunski odziv in sproži vnetni odgovor. Neencimska pot glikacije prehranskih izdelkov igra vlogo v nastanku KB, posebno sladkorne bolezni in metabolnega sindroma. Oksidativni stres s peroksidacijo lipidov in glikacijo beljakovin je povezan z aterosklerozo, s preprečevanjem in zdravljenjem raka, z endokrinimi, gastrointestinalnimi boleznimi (jetrna ciroza in steatoza, kakor tudi vnetne bolezni), s pljučnimi motnjami, z revmatoidnim artritisom in drugimi mišično-skeletnimi in kožnimi boleznimi. Kaže, da imajo mlečni izdelki, kruh in meso daleč največji prehranski prispevek h končnim produktom pospešene glikacije (advanced glycation - AGE). Zaključki Torej je omejevanje teh vrst hrane in pa zmanjšani vnos kalorij ter previdno nadomeščanje vitaminov, antioksidantov, pre- in probiotikov učinhovitnačin za podaljšanje življenja. Pretirano vnetje pa opazujemo tudi pri bolnikih z akutnimi boleznimi, kot so okužbe, poškodbe, in po zapletenih kirurških in internističnih posegih, kot je npr. presaditev organov in tkiv. Zapleti in posledice pri tem so mnogo bolj pogoste pri starejših in osebah s KB. Mnogo je dokazov, da življenjski slog in vnetno stanje pred pojavom akutnebolezni vplivata tudi na njen izid.
Keywords: chronic condition; Chronic Disease; Diet; Dieta; glikacija; Glikozilacija; Glycosylation; hrana; Inflammation Mediators; Kronična bolezen; kronične bolezni; Lipid Peroxidation; Lipidna peroksidacija; Oksidativni stres; Oxidative Stress; vnetja; Vnetje, posredniki