Sodelovanje kineziologov in medicinskih strokovnjakov naj bo temelj za uspešno delo v praksi - Berčič, Herman (Šport (Ljubljana), 2017)
V prispevku je v ospredju obravnave povezanost in sodelovanje strokovnjakov s področij medicine in kineziologije, kar je bila tudi glavna tema 12. kongresa športa za vse, ki je meseca oktobra potekal v Ljubljani. Pet let je minilo odkar smo strokovnjaki s področja kineziologije (športne stroke in znanosti) ter medicinske stroke in znanosti z več zornih kotov in vidikov obravnavali probleme ter vprašanja zdravja prebivalstva v povezavi z redno telesno in gibalno/športno dejavnostjo. Iz članka je razvidno, da je danes znova aktualno sodelovanje in povezovanje omenjenih strokovnjakov in raziskovalcev. Za tak način skupinskega dela je več razlogov, ki so strokovno in argumentirano podprti. Strokovno je podprta tudi trditev, da naj bo v ospredju posameznik, ki naj bo ob pomoči interdisciplinarnega tima različnih strokovnjakov redno telesno in gibalno/športno dejaven. To pa je povezano tudi z zdravim življenjskim slogom in kakovostjo življenja prebivalstva Slovenije. Predstavljeno je bilo več strokovnih prispevkov in modelov navedene povezanosti. Do sedaj so že nabrane določene izkušnje, kar je pokazal vrhniški model sodelovanja kineziologov, zdravstvenih delavcev v zdravstvenem domu in lokalne skupnosti.
Keywords: congrass; gibalna dejavnost; health; kakovost življenja; kinesiology; kineziologija; kongresi; medicina; medicine; motor activity; physical activity; quality of life; sport; šport; športna dejavnost; team work; timsko delo; zdravje