Merila uspešnosti poslovanja v sodobnem gospodarstvu - Tekavčič, Metka (Teorija in praksa, 2008)
Dosegati ustrezno uspešnost v širšem smislu (angl. performance) lahko opredelimo kot cilj kakršnega koli udejstvovanja posameznika ali organizacije. Tako širše definirana uspešnost je sestavljena iz uspešnosti v ožjem smislu (angl. efectiveness) in učinkovitosti (angl. efficiency). Pri tem uspešnost v ožjem smislu pomeni doseganje zastavljenega cilja, učinkovitost pa način (ekonomičnost) doseganja tega cilja. Uspešnost torej pomeni delati prave stvari, učinkovitost pa delati stvari na pravi način. Iz tega lahko zaključimo, da je kriterij za uspešnost organizacije delati prave stvari na pravi način. Pomembno je ugotoviti, kaj so prave stvari in kateri načini so najbolj učinkoviti, in to v okolju, ki ga opredeljuje tako imenovana e-ekonomija. Organizacija bo lahko dosegla ustrezno uspešnost, če bo postavila ustrezen sistem merjenja uspešnosti in v njegovem okviru uporabljala ustrezna merila ter upoštevala značilnosti okolja.
Keywords: Gospodarstvo; Economy; Electronic commerce; Elektronsko poslovanje; Organizacije; Organizations; Successfulness; Uspešnost; Measurement; Merjenje; podjetje; corporation; uspešnost poslovanja; merjenje uspešnosti