The optimization options of water supply systems in terms of energy consumption - Žagar, Ivan (JET on-line, 2014)
Zagotavljanje pitne vode je ena od osnovnih komunalnih dejavnosti, pri čemer pri zagotavljanju kvalitetne zdrave pitne vode ne gre zanemariti tudi ekonomskih učinkov. Tako na kvaliteto kot na ekonomijo oskrbe vplivajo številni parametri, ki jih pogojujejo tako naravne danosti, tehnološki procesi, kot tudi potencialna energetska izraba znotraj vodovodnega sistema. Možnosti optimizacije vodovodnih sistemov glede na porabo energije kot tudi druge parametre so prikazane na praktičnem primeru heterogenega vodovodnega sistema oskrbe na območju občine Slovenska Bistrica.
Keywords: economic indicators; energy consumption; heterogeneous water supply system; optimizacija; parameters of optimizations; pitna voda; poraba energije; vodovod; vodovodni sistemi