Italijanski begunci iz Istre kot subjekt "propagande italijanstva" v Italiji in "nacionalne bonifikacije" v Trstu v letih 1945-1954 - Volk, Sandi (Zgodovinski časopis, 1997)
Avtor analizira razvoj, značilnosti in načine politične uporabe problema italijanskih beguncev iz Istre po drugi svetovni vojni v Italiji. Na podlagi novih dokumentov iz arhiva Generalnega vladnega komisariata v Trstu (Commissariato Generale di Governo) posebej obravnava, razvoj načrtnega naseljevanja beguncev za nacionalno bonifikacijo bivše Cone A Svobodnega tržaškega ozemlja. Izpostavljena je načrtnost tega naseljevanja, ki je bilo uperjeno predvsem proti slovenski komponenti avtohtonega prebivalstva. Med številnimi državnimi ustanovami in drugimi organizacijami, ki so bile vpletene v uresničevanje tega načrta, izstopa odločilna vloga Odbora narodne osvoboditve za Istro (Comitato di Liberazione Nazionale dell'Istria). V zaključku so prikazane nekatere posledice politike italianizacije na Tržaškem.
Keywords: Istra; Istria; Trst; begunci; Italijani; 1945/1954; predavanja