TISKOVNA KONFERENCA — TODA O ČEM? Neustrezno poročanje novinarjev Mestni komite za preskrbo. trgovino, jrostin-stvo in turizem je 7. junija sklical tiskovno kon-fercnco, na kaleri naj bi novinarje seznanili s p<>-letnim poslovnim časom (rgovskih, gostinskih in drugih turističnih lokaluv v nekaterih predelih našega mesta. No, pa se je zgodilo, da smo bolj malo slLšali o lem, kar je obljubljalo vabilo, zato pa so nas natančneje poučili o težavah, ki pestijo gostince in so krive. da njibovo delo ni takšno, kot bi moralo biti. Tako smo novinarji. ki smo se udeležili tega sestanka v nekoliku manjšem številu. kol je pri-čakoval sklicatelj, slišali, da imajo gostinci te-žave s kadri. z nizkimi in nestimulativnimi oseb-nimi dohodki, s prevozi z dela domov v nočnih urah, z delom v nočnih urah nasploh. tudi z delom ob sobotah in nedeljah (saj bi tudi ku-harji in natakarji, tako kot večina ljudi, takrat radi počivali). zasebne gostince pa tlači k tlom predvsem neustrezna davčna politika. V nadaljevanju tiskovne konference sopred-stavnik medobčinske gospodarske zbornice in še nekateri drugi. med navzočimi sta bila tudi di-rektorja-gostinskih lokalov Rotovž in Vitez, oš-teli novinarje zaradi rteustreznega poročanja o tej veji našega gospodarstva in turizma. Zlasti sta bila pograjana Delo in Radio Ljubljana, medtem ko je bil Dnevnik pohvaljen, ker piše objektivno. Novinarji menda slabo pišemo in govorimo o gostinstvu in gostincih v Ljubljani. to pa zato, ker ne poznamo njihovega dela, ne zanimamo se za razmere, v ka,terih ga opravlja-jo, s svojim neohrabrujočim pisanjem celo mlade odvrgčamo od tega poklica. Kot najbolj krivičen prikaz gostinstva v Ljubljani je bila na-vedena popoldanska oddaju na drugem pro-gramu ljubljanskega radia prvo soboto v juniju. ki je očitno sklicateljem tega sestanka služi-la kut dirckten povod za tiskovno konferenco. Ka jti rečeno nam je bilo. da bomo ob priložnosti to oddajo skupaj poslušali in tako presodili. kaj je bilo v njej prav povedanega in kaj ne. Siccr pa je trcba ob rob tiskovni konferenci dodati še tole: Dclo. Dnevmk. radio, televizija in morda še kdo drug. so bili o novem poslov-nem času obveščeni že prej, niedtem ko so na občinska glasilatistikrat pozabili. Vendar mi je bolje obveščena lovarišica, ki je sedela poleg mene, povedala. da gre pravzaprav za to, da so od 1. junijadalje trgovinevČopoviinNazorjevi ulici ter na Mestnem trgu odprte od devetih zji1-traj do devetih zvečer. Resnici na Ijubo pa je treba še povedati. da so nam tudi tokrat dali še nekaj pisnega gradiva. ki pa se je nanašalo na p(/slovni čas gostinskih lokalov v družbenem sektorju in predlog sprcmembe odloka o po-slovnem času muzejev, o čemer pa bi bilo zdaj, kot so dejali. še pTezgodaj pisati, saj je do nje-gove uresničitve še daleč. Direktor Rotovža je ob koncu konference dejal, da je razburjen. Novinarji nismo bili nič razbur jeni, čcprav smo bili ves čas tako rekoč na zatožni klopi. Jczcn ni bil niti novinar Tanjuga. ki se je oglasil k besedi in dejal, da naši natakarji ne zftajo tako ponuditi jedače in pijače. da bi zadišala gostom, dobil pa je približno takle od-govor: »Ali vi lahko presodite, da to ne znajo? Ste študirali gostinstvo?« D. J.