10 years of Laudato si’ - Globokar, Roman (knjige, 2025)
Pričujoča monografija, ki obeležuje deseto obletnico okrožnice Laudato si’, prinaša širok znanstveni in duhovni razmislek o njenem vplivu ter želi spodbuditi ponovno branje in udejanjanje načel celostne ekologije. Gre tudi za razmislek o medsebojni povezanosti človeka, družbe in stvarstva ter vpogled v konkretne vzgojne prakse in pastoralno delovanje, ki so se oblikovale po objavi dokumenta. Monografija je razdeljena na pet vsebinskih sklopov. »Mednarodne perspektive« »Interdisciplinarni dialog« »Teološka refleksija« »Etična refleksija« »Vzgoja in Laudato si’« Monografija 10 let Laudato si’ ponuja širok pregled vpliva Frančiškove ekološke misli na teologijo, etiko, bioetiko, vzgojo in pastoralo. Okrožnica Laudato si’ tako ni zgolj ekološki dokument, temveč duhovno-etični program za prenovo človeštva. Njegovo osrednje sporočilo, da je »vse med seboj povezano«, prežema vse prispevke, ki poudarjajo, da reševanje ekološke krize zahteva spremembo srca, odnosov in sistema vrednot.
Keywords: bioetika; ekologija; etika; Franciscus; pastorala; teologija; vzgoja