Creating XML schemas for lexicographical projects - Ledinek, Nina (Slovenski jezik, 2013)
Članek obravnava strategije oblikovanja XML-shem za slovarske projekte na primeru kom - pleksne strukture Slovarja slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja in pojasnjuje, kako različ - ne možnosti izdelave XML-sheme vplivajo na leksikografsko delo in kasnejšo uporabo slovar - ja. Prikazani so različni splošni vidiki izdelave shem za slovarske projekte, ki jih je smiselno upoštevati: vsebinski, praktični in tehnični vidik. Na tej osnovi je utemeljena odločitev za način formalnega opisa strukture v danem računalniškem formatu
Keywords: dictionary databases; Dictionary of the Slovene literary language of the 16th century; Fran Ramovš Institute of the Slovene language; Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU; leksikografija; lexicography; podatkovne baze; Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja; Slovene; Slovene language; slovenščina; XML schemas; XML-sheme