Etične dileme pri obravnavi ortopedskih in travmatoloških bolnikov v akutni bolnišnici - Plaskan, Lidija (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Ob naraščanju števila bolnikov s kroničnimi obolenji in poškodbami se rehabilitacijski strokovnjaki srečujemo z vedno večjim številom zahtevnih etičnih vprašanj. Obstajajo štiri osnovna etična načela, ki opredeljujejo etično ravnanje v klinični praksi: spoštovanje avtonomije, načelo dobronamernosti, načelo neškodovanja in načelo pravičnosti. V rehabilitacijski medicini se najpogosteje srečujemo z vprašanji, ki zadevajo izbiro bolnikov za rehabilitacijo, z etičnimi vprašanji v zvezi s timsko obravnavo in v zvezi z določanjem rehabilitacijskih ciljev. Pomemben etični pomislek v rehabilitaciji ortopedskih in travmatoloških bolnikov so čakalne dobe, ki so pri bolnikih po kirurških posegih nesprejemljive, problematična pa je tudi neenakomerna dostopnost do rehabilitacijskih storitev.
Keywords: čakalne dobe; ethical issues; Ethics; etične dileme; orthopedics; ortopedija; rane in poškodbe; Rehabilitation; waiting list; wounds and Injuries