Are we reversing the trend in waste generation - Korica, Predrag (Economic and business review, 2020)
Namen te študije je raziskati, ali je prišlo do upada v količinah nastalih komunalnih odpadkov, na katerega vplivajo spremembe, ki se jih ne da pripisati spremembam v socialno-ekonomskih spremenljivkah in se zatorej lahko pripišejo spremenjenemu vedenju in učinkovitosti politik, ki se izvajajo z namenom zmanjšanja količin nastalih odpadkov. Analize znotraj študije zajemajo podatke 30 evropskih držav v obdobju 2002-2015. Uporabljena je metoda panelne analize podatkov s sedmimi socialno-ekonomskimi spremenljivkami z uporabo tako modela s fiksnim učinkom, kakor tudi modela z naključnimi učinki. Rezultati naše raziskave pokažejo, da v primeru kontroliranja socialno-ekonomskih spremenljivk zaznamo upad v količinah nastalih komunalnih odpadkov v obdobju 2011-2015, kar nakazuje na določeno učinkovitost politik, izvedenih za preprečevanje nastajanja odpadkov v Evropi
Keywords: Evropa; komunalni odpadki; municipal waste generation; ravnanje z odpadki; socio-economic factors; varstvo okolja; waste prevention policy