Study of the provenance and technology of asian kris daggers by application of X-ray analytical techniques and hardness testing - Nečemer, Marijan (Acta chimica slovenica, 2013)
Kovinski predmeti iz muzejskih zbirk - denimo bodala, ki jih obravnava pričujoča raziskava - v sebi skrivajo bogate podatke o njihovi vlogi v določenem zgodovinskem obdobju, njihovih potencialnih uporabnikih, kovaški umetnosti, vrstih uporabljenih surovin itd. Z uporabo različnih sodobnih analitskih tehnik tako lahko razkrijemo pomembne informacije o predmetih neznanega izvora. V tej študiji smo se osredotočili na skupino azijskih bodal, imenovanih kris ali keris. Ker njihove prvotne provenience in načina pridobitve ne poznamo, smo jih skušali podrobneje opredeliti ter določiti surovine, iz katerih so izdelani, njihovo starost ipd. Pri tem smo uporabili metodo energijsko disperzivne rentgenske fluorescenčne spektrometrije (EDXRF), protonsko vzbujeno rentgensko emisijo (PIXE) in meritve trdote. Na ta način smo tradicionalni muzealski analitski pristop nadgradili z naravoslovnimi metodami, da bi pridobili nove podatke o analiziranih predmetih.
Keywords: analysis; azijska bodala; kris; PIXE; protonsko vzbujena rentgenska emisija; rentgenska fluorescenčna spektrometrija; sestava; trdota; XRF