Uso cataforico del trapassato prossimo italiano: un espediente testuale per la messa in rilievo - Miklič, Tjaša (Linguistica (Ljubljana), 1998)
Prispevek obravnava rabo italijanske glagolske paradigme Trapassato (TP) na samem začetku besedila oz.nekega njegovega relativno zaključenega dela. Pri TPgre v bistvu za tipično anaforično obliko, saj v svojem osnovnem pomenu predpostavlja premik z dane referenčne točke nazaj. V zavest prikliče dve časovni poziciji: referenčno točko (praviloma znano iz predhodnega besedila) in preddobno dejanje samo. Če se TP v besedilu pojavi takrat, ko centralna točka še ni znana, pomeni da je najprej predstavljeno dejanje na skrajni levi,pri čemer ostaja časovno poznejša referenčna točka - s kataforo sicer napovedana - še neznana in bo v besedilu šele sledila. Tako je ustvarjena napetost, radovednost, usmerjenost naprej. Ob tej nenaravni, kataforični rabi TP svojemu dejanju odvzame del pomembnosti in jo prenese na "napovedano" centralno dejanje, izraženo z nevtralno pripovedno paradigmo (npr. s PASSATOM REMOTOM (PR)). Na ta način so dejanja v TP potlačena v drugi plan, dejanja v npr. PR pa dvignjena v prvi, oz. prva so izrinjena iz pripovednega gorišča, kiga napovedujejo. Zgledi segajo od umetniških besedil prek literarne kritike in časopisnih člankov do uporabnih privatnih sporočil.
Keywords: glagol; Italian; italijanščina; tekstna lingvistika; verb