Motnje v postopku hlajenja koruznega zrnja v vertikalnih gravitacijskih sušilnicah - Krička, Tajana (Strojniški vestnik, 2005)
Postopek sušenja koruznega zrnja običajno poteka tako, da zrnje vstopi v predel za ohlajevanje z vlaznostjo, ki je 2,0% nad ravnovesnim stanjem. Poleg tega, da se zrnje ohladi, se v predelu za ohlajevanje tudi osuši za 1,5% do 2,0%. Vendarle pa smo z naso raziskavo pokazali, da obstajajo tudi primeri, ko koruzno zrnje v predelu za ohlajevanje rehidrira za 0,65% do 4,26%. Naša raziskava je vključevala tudi analizo vlažnosti koruznega zrnja vzdolž vodoravnega prereza hladilnika. V odvisnosti od mesta zbiranja vzorcev je razlika v vlažnosti koruznih zrn nihala od 1,99% do 4,35% ter v nekaterih skrajnih primerih dosegla celo 10,0%. Ti pojavi so povzročili večjo porabo energije, zmanjšanje zmogljivosti susilnice in neenakomerno osušenost koruznega zrnja.
Keywords: rehidracija; cone hladilne; sušenje; zrnje koruzno; zrnje