Raising an alternative voice - Joye, Stijn (Javnost (Ljubljana), 2009)
Inter Press Service (IPS) je običajno obravnavan kot povsem drugačen od konvencionalnih tiskovnih agencij. Raziskave o tej agenciji so običajno usmerjene na proučevanje novic, s čimer naj bi bila dokazana različnost, mnogo manj pozornosti pa je namenjeno širšemu produkcijskemu kontekstu. Članek na temelju rezultatov 26 poglobljenih polstrukturiranih intervjujev obravnava vrednost in vlogo IPS na digitalnem trgu novic 21. stoletja, kot ju zaznavajo zaposleni v IPS, deležniki in neodvisni raziskovalci. Intervjuvanci vidijo v IPS koristno in nujno dopolnilo dominantnim medijem, bistveni vir informacij in partnerja globalni civilni družbi. Hkrati pa raziskava kaže, da se bo moral IPS soočiti s številnimi profesionalnimi, organizacijskimi in finančnimi izzivi, če naj bi agencija še naprej imela edinstveno vlogo v senzibilizaciji javnosti in preseganju informacijskega prepada med severom in jugom.
Keywords: mass media; množični mediji; informacije; informiranje; elektronski mediji; digitalna tehnika; agencije