Probability function of fatigue crack growth in case of material overloading - Gubeljak, Nenad (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Utrujenostno širjenje razpoke na konstrukcijskih materialih ali elementih v primeru preobremenitve je danes deležno intenzivnega raziskovanja, kajti z lokalno preobremenitvijo je mogoče hitrost utrujenostnega širjenja razpoke upočasniti ter s tem delno podaljšati dobo funkcionaalnega obratovanja konstrukcije. Za kvalitataivno ocenitev je potrebno določiti verjetnostno porazdelitveno funkcijo s katero lahko primerjamo zanesljivost utrujenostnega širjenja razpoke pod monotonim dinamičnim obremenjevanjem brez in z enim preobremenitvenim nihanjem. Če z verjetnostno funkcijo zajamemo učinek preobremenitve, takrat lahko napovemo preostalo življensko dobo oziroma porušitev konstrukcijskega elementa. Za izpeljavo verjetnostne funkcije je opisano utrujenostno širjenje razpoke s procesom Markova. Dobljena verjetnostna funkcija verjetnostno opisuje upočasnitev utrujenostnega širjenja razpoke kot posledico preobremenitvenega cikla.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: trdnost; razpoka; utrujenost materialov; verjetnostni račun