Use of active elements for providing suitable voltage profiles and prevent overloads in radial distribution networks - Vodenik, Marko (JET on-line, 2022)
V članku je obravnavana problematika zagotavljanja ustreznih napetostnih profilov in preprečevanje preobremenitev elementov omrežja v distribucijskih omrežjih. Za zagotavljanje ustreznega napetostnega profila in preprečevanje preobremenitev v distribucijskih omrežjih so uporabljeni aktivni elementi omrežja in storitev prožnosti energije uporabnikov omrežja. Analize so izvedene z izračunom pretokov energije z uporabo metode Backward Forward Sweep za obravnavano nizkonapetostno distribucijsko omrežje, za katero so bili podani rezultati meritev. Izvedeni so bili izračuni preprečevanja preobremenitve transformatorja z baterijskim hranilnikom energije in storitvijo prožnosti uporabnikov omrežja. Izračuni zagotavljanja ustreznega napetostnega profila so bili izvedeni z vsemi naštetimi aktivnimi elementi omrežja in s kombinacijo različnih aktivnih elementov. Zagotavljanje ustreznega napetostnega profila je bilo dodatno izvedeno z zamenjavo obstoječih vodnikov z vodniki večjega preseka. V članku so podane tehnično sprejemljive rešitve z aktivnimi elementi omrežja in s storitvijo prožnosti energije, ki preprečijo preobremenitev elementov omrežja in zagotovijo ustrezen napetostni profil.
Keywords: active network elements; aktivni elementi omrežja; energetska fleksibilnost; energy flexibility; izračuni tokov bremen; load flow calculations; napetostni profil; radial distribution network; radialno distribucijsko omrežje; voltage profile