Carbon credits and crude oil - Assis de Salles, André (Naše gospodarstvo, 2024)
Namen tega prispevka je preveriti interakcijo med mednarodnimi trgi surove nafte in emisijskimi kuponi. Preučevali smo donosnost cen, ki veljajo na teh trgih, pri čemer smo se osredotočili na prenos šokov med cenami nafte in cenami emisijskih kuponov. Za preučevanje razmerja med tveganjem in donosnostjo teh spremenljivk smo uporabili finančno ekonometrijo. Poleg testov hipotez o vzročnosti in kointegraciji smo ocenili tudi modela VECM in GARCH. Med spremenljivkami obstaja kratkoročna in dolgoročna interakcija. Modeli nestanovitnosti kažejo pomembno povezavo med nestanovitnostmi obeh spremenljivk, ki sta predmet zanimanja. Fosilna goriva, predvsem surova nafta, proizvajajo energijo, ki ima precejšnje omejitve. Hkrati je trg emisijskih kuponov pokazal znatno rast, ki lahko prispeva k varčni in odgovorni rabi energije iz fosilnih goriv. Proučevanje teh spremenljivk in njihovih medsebojnih vplivov prispeva k razumevanju pomena trga ogljika.
Keywords: carbon credit; cena surove nafte; crude oil price; kredit za emisije ogljika; model VECM; modeli nestanovitnosti; VECM model; volatility model