Aplikacija folkloristične teorije Stitha Thompsona na zbirko slovenskih pravljic - Blažič, Milena (Slavistična revija, 2009)
V prvem delu članka je predstavljena folkloristična teorija Stitha Thompsona in njegov indeks motivov, ki je sestavljen iz dvaindvajsetih osnovnih motivov in številnih podmotivov. V drugem delu Thompsonovo teorijo apliciram na motivno-tematsko analizo zbirke Slovenske ljudske pravljice, ki vsebujejo več kot sto besedil slovenskega ljudskega izročila (pravljice, pripovedke, umetne pravljice, basni legende).
Keywords: fairy tale; folk culture; ljudska kultura; ljudsko slovstvo; oral literature; pravljica; pravljice; slovensko ljudsko izročilo