Ponudba in razvoj ne dohajata povpraševanja - Ločniškar-Fidler, Mateja (Šolska knjižnica, 2012)
Na slovenskem tržišču je vse več založb, ki ponujajo elektronske knjige, napovedana je tudi prva slovenska elektronska knjigarna z začetno ponudbo 250 e-knjižnih naslovov. Šolske in splošne knjižnice spremljajo novo ponudbo na tržišču. Tako so e-knjige v marsikateri knjižnici že del knjižnične zbirke, a sistem COBISS ne ustreza novim potrebam, saj marsikatero vodenje e-knjig poteka ročno. Knjižnice tudi opozarjajo, da se za knjižnično nadomestilo, ki pripada slovenskim avtorjem, upoštevajo le tiskane monografske publikacije. V knjižnicah so dostopi do e-knjig različni. Natančneje predstavljamo izposojo e-knjig na bralnikih v Mestni knjižnici Ljubljana, ki je prva pričela s to dejavnostjo. Zaključujemo s predstavitvijo izbranih najnovejših bralnikov.
Keywords: bralniki; COBISS; e-knjige; ponudba; Slovenija; splošne knjižnice; šolske knjižnice; založbe