Vzgoja k značaJEGsti. Prva naloga naših gospodinj je vzgoja, za tem pride ona skrb za gospodinjska opravila. Slovenska žena in mati vzgaja v veliki večini značajne ljudi. Njen vpliv se pozna vsepovsod in da imamo lepe vrste značajnih mož in fantov, je zasluga naših žen in mater. Vzgojiti koga k značajnosti, se pravi tako navezati njegov razum in voljo na prava načela, da značajen človek nikdar ne omahne. Značajen človek pa ne le priznava prava načela, ampak gleda tudi na to, da jib uveljavlja, pa naj pride, karkoli. ' Slomšek je dobro povedal, kateri dve glavni točki mora vsak Slovenec držati kot svoji največji svetinji, da se mu more reči, da je značajen. On je dejal: »Sv. vera bodi nam luč, materni jezik bodi nam ključ do edino zveličavne narodne omike.« Žena Ln mati, ki zna v srcu onih, ki žive ob njej, prižgati to luč vere in vcepiti ljubezen do materinega jezika, ta vzgaja k značajnosti. Razna so sreditva, s katerimi se ta vzgoja vrši, ali najboljše sredstvo je — dober zgled. Ta vleče. Ce pogledamo v našo zgodovino, bomo videli, v kolikih slučajih je žena s svojo značajnostjo celo osramotila moške, istočasno pa vzbudila v njih ponos, da so zaradi te značajnosti tudi sami postali dobri in značajni ljudje. Spominjamo se pred vojsko dogodko-, ko je naš narod vodil težke boje za svojo svobodo. Tedaj je zavedno slovensko ženstvo s svoiim z.načajnim nastopom tudi može in fante dvignilo iz mrtvila, da so bili neustrašeni in zavedni, značajni. Taki dogodki se večkrat v zgodovini ponavljao. Treba je samo, da so v vseh takih slučajih dovolj pozorni, da morejo in znaio važnost časa razuracti. Dandanašnji čas je tak čas. Zahteva značajne može in fante. V tej značajnosti jih morajo tudi žene podpirati. Mfivžasti ljudje, ki &o kot šlape, s katerimi lsbko vsak počen;a kar boče, ljudje, ki so suženjskea-a duha in strahopetni, se nikakor ne morejo imenovati značajni. Ženske moramo odločno protestirati zoper to, da take moške nazivajo in psujejo z našim imenom, da »o — ženske, babe. Ženske smo in bomo značajne in hočemo tudi od našib mož in sinov, da so taki. Gospodinje in matere, -.astavimo ves svoj vpliv tudi v današnjem času, ki še posebno potrebujie značajev. ŽHčniki na goveji Jnhi, Eno žlico trde masti mešaj s kuhalnico v porcelanasti skledici ali na krožniku, dodaj eno jajce in prav dobro umešaj. Prideni sol in toliko moke, da nastane srednje trdo voljno teato. Namoči kovinasto žlico v precejeno vrelo juho. Odloči z žlico male kepice od testa in jih položi v vrelo juho, katera naj nato počasi vre 5—7 minut. Žličniki z jajcem. Žličnike iz gorenjega testa zakuhaj v vrelo slano vodo. Kuhane polovi z lukničasto zajemalko in daj v ponvo na vročo mast. Čez nje vlij raztepeno jajce, rahlo premešaj in ko se jajce strdi, naloži žličnike v skledo. Jed je lahka, a vendar tečna. Jabolčni zavitek iz krkhega testa. Rabi se: 30 dek bele pšenične moke, 20 dek dobrega surovega masla, 1 malo žličko stolčenega sladkorja, ščep soli, 1 celo jajce in 2—3 žlice sladke smetane. Na suho desko ali mizo vsuj moko, sladkor in sol. Nanj položi maslo ter ga razreži v moki z nožem na male koščke. Nato razdrobi vse skupaj s r 'sti v male kosraiče (kakor farfelce). Dodaj jajce in smetano ter vdelaj prav hitro gladko testo. Podvizaj se z gnctenjem in delaj v hladnem prostoru, da se testo vsled toplote ne začne to-. piti. Ako se to vseeno pripeti, daj testo za pol ure na hlad. Nato razvaljaj testo enakomerno na pol prsta debelo podolgovato krpo. Po sredi naloži nadev, zagrni od obeh strani testo proti sredini, tako da segajo konci za en prst navskriž. Nadev mora biti popolnoma zakrit. Če se pa testo kje pretrga, zakrkaj luknje, kar je zelo enostavno, ker lahko testo s krpo ob robeh stisneš skupaj. Ta štrukelj prevrni na suho pločevino (pleh), ali v emajlirano podolgovato pekvo, tako da pride gladka, do sedaj spodnja stran navrb in navskriž dani robovi spodaj. Pomaži stručko z raztepenim jajčkom in speci v precej vroči pečici. Hladno zreži na dva prsta Siroke rezine In potresi s stolčenim sladkorjem. — Nadev: za en krožnik kislih, na tanke lis-te zrezanih jabolk naloži po sredini testa, potro.i s 4 pestmi sladkorja, malo cimeta, par rozinami in Ce hočeš, položiš tu in tam za lešnik velike kepice masla. Popravek. V navodilo za »jabolčno juho« v zadnji številki lista se mora glasiti v 4. vreti mesto »vode in moke« — pravilno »podmetek iz mleka in moike«. Misanje perutnine. Vsako jesen, predno nastopi hladni zimski cas, obnovi perutnina svojo pernato obleko. V tej življenski dobi kaj hitro izpade staro perje in kokoši nehajo nesti. Naloga gospodinje je, da se doba misanja kolikor mogoče skrajša, ker se s tem prepreči prehlad In doseže, da kokoši kmalu zopet začno nesti jajca. Treba je predvsem zavarovati živali pred prehladom, pokladati jim pa močno hrano. Najboljša zrnata krma J. koruza, poleg tega je pa potrebno dajiati ribjo moko (do 2 dek dnevno na žival), laneno seme ali lojne ocvirke. Opažite kurnike pravočasno pred nastopom zime. Kokoši, ki zmrzujejo in ozebejo, ne dajo pričakovanega haska vkljub zadostni krmi. Take živali ne neso in ne uspevajo.