Optimizacija neprekinjenega postopka sušenja v težavnostnih sušilnicah - Voća, Neven (Strojniški vestnik, 2007)
V prihodnosti pričakujemo razvoj tehnologije in izvedbo tehnoloških načrtov; seveda pa bo obseg njihove uporabe določen tudi z dejanskimi možnostmi, potrebami in delovnimi razmerami. Na vseh področjih človeske dejavnosti, tudi na področju kmetijstva, nastajajo načrti in napovedi za prihodnji razvoj. Na podlagi znanja, ki je bilo doslej uporabljeno v postopku osuševanja v gravitacijskih sušilnicah, in dosegljivih podatkov o medsebojni odvisnosti velikega števila parametrov, ta prispevek predlaga način optimizacije posameznih sklopov postopka osuševanja. Celoten postopek optimizacije sušenja v gravitacijskih sušilnicah moramo razviti v posameznih stopnjah, upostevajoč posamezne funkcionalne sklope. Vsaka stopnja vpliva na izboljšanje celotnega postopka in vse stopnje skupaj vodijo v optimizacijo delovanja sistema. Dodatna prednost predlaganega postopka je v tem, da ga lahko izvedemo postopoma. Z optimizacijo sušenja dosezemo večjo stabilnost delovanja sušilnic, zmanjšanje porabe energije in boljšo kakovost zrn.
Keywords: sušenje; sušilnice; optimiranje; učinkovitost; efficiency; krmiljenje