Napovedna vrednost metod za določanje razlike v dolžini spodnjih udov po epifiziodezi - Lunder, Mojca (Medicinski razgledi, 2007)
Izhodišče: Razlika v dolžini spodnjih udov (RDSU) je pogosta motnja, saj se pojavlja pri približno 15 % prebivalstva. Najpogostejša posledica nezdravljeneRDSU je bolečina v križu. Potreba po zdravljenju se pojavi, ko je stanje za posameznika funkcionalno ali estetsko moteče. Z enostavnim operativnim posegom (epifiziodezo) v obdobju pred zaključkom rasti lahko RDSU zmanjšamo oziroma izničimo. Pri tem je ključnega pomena določitev ustreznega časa operacije. Za napoved RDSU ob zrelosti okostja in za določanje ustreznegačasa epifiziodeze obstaja več metod: Moseleyjeva metoda, najnovejša metoda pomnoževanja in Menelausova metoda. Namen naše raziskave je neodvisno klinično ovrednotiti zgoraj navedene metode. Oceniti želimo tudi razliko v napovedni vrednosti izvorne metode pomnoževanja, ki upošteva kronološko starost (MP-KS), in spremenjene metode pomnoževanja, ki upošteva skeletno starost (MP-SS). Metode: Retrospektivno smo pregledali popise 43 preiskovancev, ki so bili med letoma 1996 in 2003 operativno zdravljeni zaradiRDSU na Ortopedski kliniki, Klinični center Ljubljana. Po navedenih metodah smo izračunali predvideno RDSU ob zrelosti skeleta. Ocenili smo natančnost, točnost in soodvisnost metod. Napovedi smo primerjali s Studentovim t-testom za vsak par napovednih vrednosti posebej. Rezultati: Moseleyjeva metoda in MP-KS enako natančno napovesta RDSU ob zrelosti okostja po epifiziodezi (povprečna napaka napovedi RDSU Moseleyjeve metode: 0,58 cm, SD 0,38 cm; povprečna napaka napovedi RDSU MP-KS: 0,66 cm, SD 0,43 cm). MP-SS najbolj natančno napove RDSU ob zrelosti okostja ob epifiziodezi (povprečna napaka napovedi RDSU MP-SS: 0,34 cm, SD 0,31). MP-SS ima najmanjšo razpršenostokrog pravilnega rezultata. Menelausova metoda statistično značilnonajmanj natančno napove RDSU ob zrelosti okostja (p < 0,001, parni Studentov t-test). (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
Keywords: Epifize; Leg Length Inequality; Bone Lengthening; Kost, podaljšanje; Kost, razvoj; Methods; Nogi, neenaka dolžina; Epiphyses; noge; Surgery; Bone Development; dolžina; kosti; motnje rasti; epifiziodeza; metode; kirurško zdravljenje; podaljšanje kosti