Gender differences in employee health in Slovenia - Čehovin Zajc, Jožica (Družboslovne razprave, 2020)
Namen študije je raziskati razlike v učinkovanju intenzitete dela, organizacijske zavezanosti in mobinga na zdravje zaposlenih žensk in moških v Sloveniji. Statistično analiziramo podatke na podvzorcu delavcev (n = 589) iz na reprezentativnem vzorcu prebivalcev Slovenije izvedene raziskave Slovensko javno mnenje. Študija ugotavlja, da imajo moški boljšo samooceno lastnega zdravja in nižjo stopnjo absentizma kot ženske. Zdravje žensk je signifikantno negativno povezano z intenziteto dela, zdravje moških pa z mobingom. Čustvena organizacijska zavezanost je pozitivno povezana z zdravjem vseh, normativna pa negativno le z zdravjem žensk. Raziskava prispeva k teoriji spola in zdravja. Zdravje obravnava kot biološki in tudi družbeni fenomen, ki ga ne smemo posploševati, temveč ga moramo interpretirati v časovnem in družbenem kontekstu.
Keywords: Employees; Health; intenziteta dela; mobing; organizacijska zavezanost; Razlike med spoloma; Sex differences; Zaposleni; Zdravje