Stigmatizacija in psihiatrija - Strbad, Mateja (Medicinski razgledi, 2005)
Predsodki o ljudeh s hudimi in ponavljajočimi se duševnimi motnjami so glavna ovira za kakovostnejšo skrb za duševno zdravje. Vzroki stigmatizacije so neznanje, zastarela znanja o vzrokih in napovedi duševnih bolezni, strah in odpor pred drugačnostjo, zavajajoče obveščanje medijev, stranski učinki psihoaktivnih zdravil, sama terminologija hudih duševnih motenj. Posledice stigmatizacije so slabša samopodoba in slabše delovanje ljudi s hudimi in ponavljajočimi se duševnimi motnjami, slabša kakovost zdravljenja, pomanjkljivo sodelovanje oziroma nepovezovanje med različnimi strokovnjaki, neprofesionalne alternativne oblike pomoči, slabše možnosti zaposlovanja in šolanja ter neurejena državna zakonodaja. Stigmatizacijo dokazano zmanjšujeta izobraževanje o duševnih motnjah in neposreden stik z Ijudmi s hudimi in ponavljajočimi se duševnimi motnjami.
Keywords: Duševne motnje; Mental Disorders; Predsodek; Prejudice; psihiatrija; psychiatry and clinical psychology; predsodki; stigmatizacija