Pomen spanca pri športnikih - Hadžić, Alen (Šport (Ljubljana), 2017)
Spanec je fiziološki pojav, ki je nujno potreben za normalno funkcioniranje človeka. Akutno in kronično pomanjkanje spanca je velik problem sodobne družbe v vseh kategorijah. Na pomanjkanje spanca niso imuni ne otroci, ne odrasli in starostniki, in prav tako ne športniki. Ravno pri njih pa ima pomanjkanje spanca še veliko večje posledice v smislu padca telesnih in kognitivnih zmogljivosti, kaže pa se v nezmožnosti ustrezne regeneracije in okrevanja po vadbi, kar lahko športnika dodatno ogrozi v smislu razvoja pretreniranosti. V prispevku smo strnili ugotovitve iz do sedaj razpoložljivih preglednih študij z namenom, da dvignemo raven ozaveščenosti športne stroke o problematiki spanca pri športnikih.
Keywords: active rest; aktiven počitek; athletes; okrevanje; overtraining; počitek; pomen; pretreniranost; recovery; regeneracija; regeneration; sleep; spanec; sport; šport; športniki; verreaching