Klamidija trahomatis in humana papiloma virusa 16 in 18 pri mladostnicah - Vrtačnik-Bokal, Eda (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Mladostniki sodijo v skupino z zvečanim tveganjem za spolno prenosljive okužbe. Namen naše študije je bil ugotoviti prevalenco klamidije trahomatis (KT) in genotipov humanega virusa papiloma z visokim tveganjem (HPV), tipa 16 in 18. Dodatno smo želeli izvedeti, ali je prevalenca okužbe s klamidijo trahomatis tako velika, da opravičuje antibiotično profilakso pred zgodnjo prekinitvijo nosečnosti. Preiskovanke in metode. V raziskavo smo vključili 200 mladostnic, starih od 15 do 19 let. V prvo skupino smo vključili100 mladostnic, ki so prišle zaradi zgodnje prekinitve nosečnosti, v drugo skupino pa naslednjih 100 preiskovank, ki so prišle zaradi kontracepcije. Pri vseh preiskovankah smo odvzeli brise iz materničnega vratu za osamitev KT v kulturi in za določitev KT z direktno imunoflorescenco (DIF).Bris materničnega vratu smo uporabili tudi za določitev HPV 16 in HPV 18s hibridizacijskim testom. Pri vseh preiskovankah smo opravili tudi serološke analize za hepatitis B, HIV in sifilis. Rezultati. KT smo osamili pri 6% preiskovank v prvi skupini in pri 4% preiskovank v drugi skupini. Z uporabo metode DIF je bila potrjena okužba s KT pri 7% preiskovank v prvi skupini in pri 4% preiskovank v drugi skupini. Okužba s HPV 16 ali 18 je bila v 26% prisotna v prvi skupini in v 13% v drugi skupini. Sifilisa, HIV-a in hepatitisa B nismo potrdili v nobeni skupini. Zaključki. Šestodstotna prevalenca okužbe s KT opravičuje antibiotično profilakso pred zgodnjo prekinitvijo nosečnosti pri mladostnicah.
Keywords: Abortion, Legal; Abortus legalni; Adolescenca; Adolescence; bacteria; bakterije; Chlamydia Trachomatis; Contraceptives, Oral, Hormonal; ginekologija; infekcije; klamidija; Kontracipiensi oralni, hormonski; mladostnice; Papillomavirus, Human; papiloma virusi; Papilomavirus človeški; Sex Behavior; Sexually Transmitted Diseases; Spolno prenosljive bolezni; Spolno vedenje; Vaginal Smears; Vaginalni razmazi