Early polished stone tools in South China evidence of the transition from palaeolithic to neolithic - Zhao, Chaohong (Documenta Praehistorica, 2004)
Pojav poliranih kamenih orodij je eden glavnih znakov za začetek neolitika. V članku obravnavamo zgodnje polirano kameno orodje, ki smo ga izkopali na jugu Kitajske. Tehnologija poliranja se je razvijala od kamenih orodij s poliranim rezilom do v celoti poliranega kamenega orodja. Najzgodnejše polirano kameno orodje so sekire in sekači, ki imajo polirano le rezilo. Datirano je v čas od 21000 do 19000 cal BP. V celoti polirano kameno orodje se pojavi tisočletja kasneje. Povezava med tehnologijo poliranja in drugimi dejavniki prehoda iz paleolitika v neolitik bo mogoča, ko bomo imeli več podrobnejših podatkov.
Keywords: arheološke najdbe; paleolitik; neolitik; kameno orodje; Kitajska