Značilnosti kontinuirno ulitih kompozitov Al/SiC - Šuštaršič, Borivoj (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Kontinuirno in diskontinuirno ojačani kompoziti Al/SiC so sodobni mateariali katerih bodočnost je nesporna zaradi mnogih dobrih lastnosti, kot so: visoka trdota in trdnost, dobra odpornost proti obrabi, uporabnost pri povišanih temperaturah, velik medul elastičnosti in majhna gostota. Sedaj je njihova uporaba omejena predvsem na letalsko industrijo in vojaške tehnologije. Vendar pa so ti materiali že začeli prodirati tudi na druga, tržno zanimiva področja. Izdelava diskontinuirano ojačanih kompozitov Al/SiC je možna na več načinov: z vmešavanjem relativno grobih delcev ojačitvene faze (SiC) v raztaljeno talino Al-zlitine, z infiltracijo keramičnih preoblikovancev in s postopki metalurgije prahov (PM). Eden od najobetavnejših postopkov izdelave kompozitov Al/SiC je vmešavanje delcev SiC med kontinuiranim vertikalnim litjem blokov iz Al zlitin. Postopek se že uporablja na polindustrijskem nivoju, vendar pa je uporabnost litega kompozita v nadaljnem postopku predelave (bodisi litja ali vroče predelave) še precej neznana. Zato smo pri ameriškem podjetju Duralcan nabavili livarski kompozit z oznako F3S.20S, ki v kovinski osnovi (zlitini Al z 9% Si) vsebuje 20 vol. % delcev SiC. V prvi fazi našega razvojno raziskovalnega dela smo mikrostrukturo in mehansko karakterizirali kompozit, iz katerega bomo z litjem in toplim iztiskovanjem (ekstruzijo) izdelali preizkušance primernih oblik za nadaljne preiskave, ki nam bodo omogočile spoznati uporabnost in lastnosti te vrste kompozitov. V prispevku so predstavljene mikrostrukturne značilnosti, mehanske lastnosti in preoblikovalne trdnosti pri povišanih temperaaturah tega kontinuirno litega kompozita.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: kompoziti; aluminijeve zlitine; aluminium alloy; aluminum; aluminij; Aluminij Mostar; silicijev karbid; mikrostruktura; mehanske lastnosti