Kmečka trgovina Usposabljanje ljudi za delo na vasi Kr. banska uprava za dravsko banovino priredi v dneb od 26. do 31. decembra na banovjnski Vinarski in sadjarski šoli v Mariboru splošen zadružno vzgojni tečaj. Pouk in oskrba bo brezplačna, Predavanja bodo vsak dan od 8 do 12 in od 14 do 18. V tečaj ae sprejemajo samo absolventje kmetijskih šol, ki ao včlanjeni v ZAKŠ. Za udeležbo se je z dopisnico prijaviti do 20. decembra pofcom padružnic ZAKŠ okrožnemu tajništvu ZAKš v Mariboru. Pouk se bo vršil v sledecih predmetih: 1. Ugotovitev, katero društvo ali zadruga je v kraju najbolj potrebna. 2. Kaj je fcreba vedeti in atoriti pred uatanovnim občnim zborom? 3. Ustanovni občni zbor. 4. Vodstvo in poslovanje. 5. Uatanovitev krajevnih Kmečkih zvez. 6. Ustanovitev aadjarskih podružnic. 7. Ustanovitev živinorejskih selekcijskih edinic. 8. Ustanovitev društva za pospeševanje travništva. 9. Ustanovitev vinarskih podružnic. 10. Ustanovitev čebelarskih podružnic. 11. Uatanovitev podružnic ZAKŠ. 12. Kultura na vaai. 13. Kako se dopisuje v časopiae. 14. Sodelovanje med društvi in zadrugami. 15. Sodelovanje med stanovi. 16. Predlogi in zahteve na oblastva. 17. Politika v gospodarstvu. 18. Vprašanje ceat in zavarovanj. 19. Zahteve ZAKŠ v zvezi z zahtevami o aocialni pravičnosti kmečkega atanu in v zvezi z dr. Krekovimi »Crnimi bukvami« o kmečkem stanu. Navedene predmete bodo predavali naši najboljši Ijudski vzgojitelji, gospodaratveniki in praktiki. V zimskih meseclh pa namerava kr. banska uprava prirediti daljši (eno- do dvomesečni) tečaj za občinske tajnike in občinske ekonome. V ta tečaj bi se pa sprejemali samo absolventje dveletnih. kmetijskih šol in oni absolventje enoletnLh kmetijskih šol, ki imajo poleg kmetijske še zadružno šolo v Ljubljani, in le tisti, ki so omenjene šole končali z odličnim in prav dobrim uspehom. Prošnjo za sprejem bo treba vložiti potom ZAKŠ na kr. banako upravo. Kdaj bo ta tečaj, bomo javili pravočasno. Kr. banska uprava ima v načrtu tudi tečaj za vodstvo kmetijsko nadaljevalnih šol in tečajev ter kmetijskega pouka v ljudski šoli. Vršil bi ae proti pomladi. Pogoji za sprejem v tečaj bodo najbrž isti kot za tečaj občinskih. tajnikov. S temi tečaji bo kr. banska uprava dvignila skriti zaklad kmečkega ljudatva v abaolventih kmetijskih šol. To bo v koriat tudi kmečki trgovini, kajti. strokovno usposobljen človek na vasi, posebno pri kupčijah s kmečkimi pridelki, veliko pomeni. Vae absolvente, posebno pa člane ZAKŠ, pa pozivamo, da v bodoče vaako gibanje cen kmetijskih pridelkov v svojem kraju tedensko javljajo uredništvu »Kmečke trgovine«, da tako a svojim znanjem koristijo javnosti, ki to od njih z ozirom na žrtve, ki jih prinaša za njih usposabljanje, vsekakor pričakuje. Stroške za znamke in papir bo vsem poročevalcem uredništvo rade volje povrnilo. Izvoz vina iz Slovenije Ez dravake banovine je bila izvožena od 1. januarja do 30. aeptembra 1938 aledeCa količina vina: v Nemčijo 239.870 litrov, v Ceškoslovaško 16.107 Utrov, v Holandijo 1323 litrov, v Belgijo 72 lltrov, na Poljsko 3409 litrov. V oktobru je bilo izvoženo le v Nemčijo 333.461 litrov vina. Skupaj je bilo torej letos v inozemstvo izvoženega 593.291 litrov vina. Hmelj V Savinjski dolini je vkljub že docela neznatnim zalogam tur3i zadnjih 14 dni še vedno bilo nekaj zanimanja za naš letošnji pridelek in je prišlo tudi do več zaključkov. Cene so ostale nadalje čvrste in ae je za najboljže blago plačevalo do 33 din za kg. — V Vojvodini se pri nekoliko živahnejšem zanimairju in povpraševanju nadaljuje z nakupovanjem letošnjega pridelka in plačuje po kakovosti blaga 6 do 16 din kilogram. Neprodane zaloge v prvi roki so še vedno znatne in tudi ponudba še vedno prekaša povpraševanje. Goveja živina Dobili smo tržne cene živine za aledeče okraje, oziroma aejmske okoliše: Ljubljana: voli 6.50, 5.50—5.75 in 5 din, telice 6.50, 5.50 in 4.50 din, krave 5, 4.50 in 3.75 din, teleta 8 in 7 din. — Maribor: voli 5, 4 in 3 din, telice 4, 3 in 2.50 din, krave 4, 3 in 2.50 din, teleta 7 in 6 din. — Ptuj: voli 5.50, 4.50 in 4.25 din, telice 5, 4.50 in 4 din, krave 3.75, 3 in 2.50 din, teleta 6.50 din. — Brežice: voli 5, 4.50 in 3.50 din, telice 5, 4.50 in 3, krave 4, 3.50 in 2 din, teleta 6 in 5 din. — Laško: voli 5.75, 5 in 4.50 din, telice 5.25, 4.75 in 4.25 din, krave 4.25, 3.75 in 3.50 din, teleta 7 in 5—6 din. — Kvško: voli 5, 4—4.50 in 3—4 din, telice 5, 3.50—4.50 in 3—4 din, krave 4.50, 2.50—i in 2—3 din, teleta 5—7 in 4.50—6 din. — Veliki Gaber pri Litiji: biki 4.50—5 din, voli 4.50 do 4.75 din, telice 4 din, klavne krave 2.50—3 din, klavne telice 4 din za 1 kg žive teže, krave za pleme komad 1300 din. Svinje Ptujski prašičji sejem: na aejem je bilo prignanih 216 svinj in 139 praacev, skupaj 355 glav, od tega prodanib. 91 komadov; cena: prasci od 6 do 12 tednov stari po 65 do 175 din komad, pršutarji 7.25—8 din za 1 kg žive teže, debele avinje po 8 din, plemenske 7—7.25 din žive teže. Tržne cene v Mariboru dne 19. novembra 1938 M e a o : Goveje salo 15—16 din, slanina 15 do 16 din, pljuča 8—-10 din, jetra 8—10 din, reberca 10—12 din, svinjsko meso 14—15 din, ribe 15—17 din, morske ribe 10—28 din, zajec 13—14 din za lkg. Zelenjava: krompir 0.65—1.50 din kg, merica 5—6 din, cebula 2—4 din, česen 6—10 din kg, 1 din, karfijola komad 1—7 din, ohrovt 0.50—1.50, hren kg 8—9, zelena komad 0.50—2.50 din, buča 0.50—2 din, paradižniki kg 5—6 din, šopek peteršilja 0.50—1 din, glavnata aolata 1—2 din, endivija 0.25—1 din, kup motovilca, radiča, špinače, vrtnega korenja in fižola v stročju 1 din, por komad 0.25—1 din, 2—4 komade kolerabe 1 din, luščen grah liter 7—12 din, 2—3 komade redkve 1 din, aopek majarona 0.50—1 din. S a d j e : jabolka 2—6 din, hruške 4—10 din, suhe alive 8—12 din, grozdje 7—12 din, celi orehi 10 din, luščeni orehi 26—32 din, kostanj 4—5 din za 1 kg, liter 2—3 din, pečen kostanj liter 6 din, šipek liter 3 din. ž i t o : pšenica 1.50—1.75 din, rž 1.50 din, ječmen 1.50 din, koruza 1.25—1.50 din, oves 1 din, proso 1.50 din, ajda 1.25 din, fižol 2—3.50 din. i Mlečni izdelki: mleko liter 1.50—2 dia, smetana liter 10 din, aurovo maalo kg 24 din, čajno maslo 28—50 din, domači air 10 din, jajca komad 0.75—1.25, konzervirana jajca kom. 1 diti. Perutnina: kokoS 18—25 din, par piščancev 20—60 din, goa 40—43 din, puran 30—80 diin, raca 15—20 din. K r m e na trgu ni bilo,